Dadels met Gorgonzola en Chorizovulling
Mmmmm....Dadels
De Medjoul dadels zijn wel het bekendst dacht ik.
En het lekkerst (vind ik)
Heerlijk....
Deze kun je als hapje vooraf of als salade gebruiken
Beide zijn lekker.
Verse dadels
Deze moeten dik en vochtig zijn, met een gladde schil en een enigzins knapperige structuur.
Ze worden los en in doosjes verkocht. dadels zijn rijp wanneer ze glanzend bruin zijn.
Onrijpe dadels zijn eerder goudkleurig; je kunt ze in dit stadium weliswaar eten,
maar het vruchtvlees is harder en minder honingachtig dan dat van rijpe dadels.
Om ze te laten rijpen moet je de dadles op kamertemperatuur bewaren.
Verse dadels kun je heel invriezen, mits ze niet eerder zijn ingevroren.
De Medjoul dadels zijn wel het bekendst dacht ik.
En het lekkerst (vind ik)
Heerlijk....
Dit recept met dadels kun je als hapje vooraf of als salade gebruiken
Beide zijn lekker.
Ingredienten:
24 dadels
2 eetlepels olijfolie
1 sjalotje (fijn gehakt)
2 knoflookteentjes (geperst)
1/4 theelepel zout
1/8 theelepel vers gemalen peper
150 gram chorizo worst (rauw)
100 gram gorgonzola (verkruimeld)
1/4 cup pecannootjes (geroosterd en fijn gehakt)
24 pecannootjes (heel)
Voor de salade en vinaigrette
3 eetlepels vers citroensap
1 klein knoflookteentje
1 eetlepel verse dragon (gehakt)
1 theelepel dijon mosterd
1/2 cup olijfolie
zout en peper
150 gram slablaadjes (gemengd)
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Snij de dadels overlangs door en haal de pit eruit
Zet de dadels op een schaal
Zet eveb apart
Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak het sjalotje en knoflook glazig
Voeg de chorizo toe en zout en peper
Breek met een vork de chorizo in stukjes
Bak de chorizo tot ze gaar is en bruin maar niet knapperig (ca 6 a 7 minuten)
Schep op keukenpapier en laat uitlekken
Doe de chorizo als ze koud is in een schaaltje met de corgonzola, de gehakte pecans en mix dit goed door elkaar
Schep een theelepel van deze mix in de ontpitte dadel
Leg er een hele pacannoot bovenop.
Zet op een bakblik
Bak de dadels ca 5 a 7 minuten tot ze door en door warm zijn.
Haal uit de oven en laat ze 5 minuten afkoelen
Doe de citroensap, knoflook, dragon en mosterd in een kom
Roer alles goed door
Klop de olijfolie erdoor en breng op smaak met peper en zout
Doe de slablaadjes op een platte schaal
Doe er vinaigrette overen hussel even om
Leg de slablaadjes aan een kant van de schotel
Leg de warme dadels langs de andere kant van de schaal
Druppel de overgebleven vinaigrette erover
TIP:
Je kunt ook kleine 1 persoonschaaltjes maken
Serveer 3 a 4 dadels per schotel
Druppel wat vinaigrette erover en geef de rest erbij.
0 reacties:
Een reactie posten