Stilton Prei Selderij Taart met Appel Cranberry Chutney
Een vegetarisch gerecht wat ook een prima gerecht is op een koud buffet
Of bij een borrel.....
Ingredienten:
35 gram boter
2 preien (gewassen en in dunne schijfjes)
2 selderijstengels (fijn gehakt)
200 gram stilton (verkruimeld)
4 grote eieren & 1 eidooier (geklopt)
400 ml slagroom
Verse nootmuskaat (geraspt)
Zout & Peper
Voor het deeg:
350 gram bloem (+ extra voor bebloemen)
250 gram koude boter (in kleine blokjes)
1 grote eidooier
Klik hier voor de chutney:
Bereiden:
Maak het deeg:
Doe de bloem, boter en snufje zout in de keukenmachine
Draai tot het deeg op broodkruimels lijkt
Voeg de eidooier toe en draai tot het deeg een bal is
Verpak in huishoudfolie en leg 30 minuten koel weg
Laat het deeg daarna op kamertemperatuur komen
Rol het deeg uit op een bebloemd werkvlak tot ronde lap
Doe het deeg in een bakblik van 28 cm doorsnee en 4 cm hoog (met losse bodem)
Vries het 20 minuten in de vriezer
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Prik het deeg in de vorm in met een vork
Vul met bakpapier en doe er erwten in als steunvulling of keramische knikkers (speciaal voor blindbakken)
Bak de bodem 10 minuten
Haal daarna de vulling en bakpapier eruit
Bak de bodem nog eens 10 minuten
Zet opzij om af te koelen
Smelt de boter in de koekenpan (laag vuur)
Voeg de prei en de selleriestengels toe
Scheutje water erbij doe het deksel erop
Laat 15 minuten pruttelen tot het mengsel zacht is
(voeg steeds een beetje water toe als het te droog word)
Breng op smaak met peper en zout
Verspreid de groente over de bodem van de taart
Verkruimel de Stilton erboven
Klop het ei met de room en nootmuskaat
Breng op smaak met peper en zout (let op met het zout)
Giet dit over de groente in de bakvorm
Bak de taart voor 35 minuten en de vulling stevig is en goudbruin
Laat afkoelen voor 15 minuten voor je de taart uit de vorm haalt
Snij in punten en serveer met de chutney en sla blaadjes die met dressing zijn besprenkelt
Bron: Delicious Magazine
0 reacties:
Een reactie posten