Open Preitaart
Vegetarisch, dus een prima gerechtje voor de vegetarische dis.
Als lunch met een salade of als hapje tussendoor voor de hartige trek.
Ingrediƫnten:
250 gram patentbloem (en extra om te bestuiven)
125 gram koude boter (in blokjes)
9 eieren
3 preien (schoongemaakt)
3 eetlepels olijfolie
1/2 citroen (geperst)
250 gram mascarpone
200 gram roquefort (verkruimeld)
1 mespunt nootmuskaat
2 eetlepels verse tijmblaadjes
Bereiden:
Meng in een kom de bloem met 1 theelepel zout en de boter.
Wrijf dit tot een kruimelig mengsel.
Schep er 1 ei en 1 el koud water door en kneed tot een deegbal.
Laat het deeg 30 min. afgedekt rusten.
Snijd de preien in 2 stukken van 8-10 cm en snijd deze in de lengte in vieren.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan, leg de prei erin en voeg peper en zout toe.
Besprenkel met het citroensap en 2-3 eetlepelsl water.
Smoor afgedekt in 8-10 min. beetgaar.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rol het deeg op een bebloemd vlak uit tot een ronde lap met een doorsnede van 34 cm.
Bekleed er de taartvorm mee, druk het aan de rand goed aan.
Snijd het overtollige deeg weg.
Klop de overige eieren los met de mascarpone, roquefort, nootmuskaat en peper en zout.
Schenk dit mengsel in de taartbodem en leg de prei er in een cirkel in. ;///
Bestrooi met peper en de tijmblaadjes en druppel er 1 eetlepel olie over.
Schuif de vorm iets onder het midden in de oven en bak de taart in 35-40 min. goudbruin en gaar.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Tip:
Je kunt de preitaart 1 dag van tevoren maken.
Bewaar afgedekt in de koelkast.
Warm de volgende dag in 15 min. op in een oven van 160 °C.
Bron:Allerhande 13 - 2007
0 reacties:
Een reactie posten