Glutenvrij Christmas Cake
Ingredienten:
200 gram pruimen (zonder pit)
40 gram gesuikerd fruit
200 gram rozijnen
200 gram krenten
200 gram citrus schilletjes (gesuikerde)
200 gram glace kersen
125 ml donkere rum
125 ml tawny port
250 gram ongezouten boter (kamertemperatuur + extra om in te vetten)
250 gram bloem (glutenvrij)
1 theelepel all spice
1 theelepel nootmuskaat
fijn zeezout
300 gram donkere bruine suiker
5 eieren
Voor het glazuur:
3 grote eieren
700 gram poedersuiker
sap van 1/2 citroen
Bereiden:
Hak de pruimen klein
Doe dit met de overige gedroogde fruitsoorten in een kom
Giet de helft van de rum en de helft van de port erbij
Dek af met huishoudfolie en zet een nacht in de koeling.
De volgende dag....
Verwarm de oven voor op 150 graden celsius
Vet een bakblik in (26 cm doorsnee)
Strooi er wat bloem in en gooi het overtollige eruit.
Zeef de bloem in een grote kom met de all spice, nootmuskaat en snufje zout
Klop in een andere kom de boter met de suiker tot ze licht van kleur en luchtig is.
klop er iedere keer 1 ei door tot het helemaal is opgenomen
Voeg dan pas het volgende ei toe.
Voeg het fruitmengsel met de rum en port toe en schep dit door het boter/ei mengsel
Zeef de bloem en schep dit door het fruit/ ei mengsel
Doe het mengsel in het bakblik en zet in de oven
Laat ca 2 uur bakken en test met een sateprikker of de cake gaar is.
Haal de cake uit de oven als ze gaar is
Prik er met een prikker gaatjes in
Meng de overgebleven port en rum en giet dit over de cake als ze nog warm is
Laat de cake afkoelen en haal ze uit de vorm als ze is afgekoeld
Splits de eieren voor de glazuur
Klop de eiwitten niet helemaal stijf
Zeef de poedersuiker en schep iedere keer een lepel suiker bij het eiwit
Blijf ondertussen kloppen tot de poedersuiker is opgenomen.
Voeg het citroensap toe en klop het mengsel nu goed stijf
Smeer de glazuur over de cake, maak er een soort pieken van.
Je kunt de zijkant ook met glazuur doen of alleen de bovenkant
Strik dan een mooi lint om de cake heen
Laat het glazuur nu opstijven
0 reacties:
Een reactie posten