Jeanne`s Kip Champignon Bitterballen
Ik maakte vroeger zelf mijn eigen kroketjes en bitterballetjes
De kipbitterballetjes vlogen weg als ik ze had gebakken
Ik maakte dan ook altijd een flink aantal
De vulling was hetzelfde voor de kroketjes of de bitterballen
Ik gebruikte geen maatbekers of weegschaaltje
Maar ik heb het uit gedokterd
Als de boter en bloem maar het zelfde gewicht hebben komt het goed
De rest is even opletten dat je de ragout niet te dun maakt
Voor de bouillon neem ik een soepkip en trek een grote pan bouillon
Een gedeelte gebruik ik voor soep en een gedeelte voor kroketjes of bitterballetjes.
Vind je kroketjes of bitterballetjes maken teveel werk?
Je kunt de vulling ook in een bladerdeeg bakje doen en opwarmen in de oven
Ingredienten:
Een flink stuk kippenpoulet of halve soepkip
1 ui
1 prei
Peterselie (fijn gehakt)
Champignons (schoon gemaakt en fijn gehakt)
50 gram roomboter
50 gram bloem
zout & peper
1 kippenbouillonblokje
3 kruidnageltjes
1 laurierblaadje
peperkorreltjes, peterseliesteeltjes, (in thee ei of mouseline zakje)
Bloem
Geklopt ei
Paneermeel
Bereiden:
Neem een pan en vul het met water
Schil de ui en steek er de kruidnageltjes en het laurierblaadje in
Doe de ui in het water met het bouillonblokje, de soepkip en de kruiden in het theeei of in het zakje
Zet dit op het vuur en breng aan de kook
Zet laag als alles kookt en laat op laag vuur garen.
Is de kip gaar dan schep je die op een bord
Zeef de bouillon en zet op laag vuur om warm te houden
Haal de kip van het bot en snijd het in kleine stukjes
Maak het preitje schoon en snijd in dunne plakjes en de plakjes in 4en
Maak de champignons schoon en hak ze fijn
Hak de peterselie klein.
Smelt de boter in een klein pannetje
Als het is gesmolten kan de 50 gram bloem erbij
Roer dit door de gesmolten boter
Laat dit even garen op laag vuur (niet bruin laten worden)
Lepel er nu (pol)lepel voor lepel de warme bouillon erbij
Laat de bouillon helemaal opnemen in het bloemmengsel voor je de volgende lepel erbij giet...
Het mengsel word steeds dunner van structuur
Als de ragout dik genoeg is (hangt ook van je eigen smaak af) doe je er de fijn geneden prei erdoor
Laat even pruttelen en doe dan de kip en de champignons erbij.
Voeg de fijngesneden peterselie toe
Roer alles goed door
Breng op smaak met peper en zout en een beetje maggi
(niet teveel maggi, het moet geen bruine massa worden)
Stort het mengsel op een plat bord of schaal
Laat door en door koud worden en opstijven.
Het beste is het een nachtje in de koelkast laten staan
Zet 3 schaaltjes klaar
1 met bloem
1 met een geklopt ei
1 met paneermeel
Neem het koude mengsel erbij en snij dat in blokjes voor een bitterbal of staafjes voor een kroket
Vorm van de blokjes balletjes en haal door de bloem
Rol ze goed tot balletjes en haal ze door het eimengsel
Haal ze dan door de paneermeel
Je kunt ze nu invriezen of frituren in de frituurpan
Serveer ze warm met beetje mosterd.
N.B.
Er word ook wel gelatine blaadjes gebruikt om de ragout dikker te maken
Ik heb ze er nooit voor gebruikt.
Maar het staat je vrij om een paar blaadjes te weken in koud water
En toevoegen als de ragout klaar is
Knijp ze dan uit en doe in de ragout en roer goed door zodat het mooi is opgelost
Bron: Ik
0 reacties:
Een reactie posten