Geroosterde Kerst Eend
Ingredienten:
3 pond aardappelen (geschild en dun gesneden)
2 uien (dun gesneden)
500 ml Kippenbouillon
Eend van ca 2 kilo (schoongemaakt en ingewanden eruit)
1 clementine (in half)
1 kaneel stokje
½ theelepel Chinese vijf kruiden poeder
75 gram boter
1 savooie kool geraspt)
50 gram gedroogde cranberries
Zeezout en verse zwarte peper
Voor de cranberrie appelsaus:
2 Bramley appels (geschild en van klokhuis ontdaan, grof gehakt )
200 gram verse cranberries
5 eetlepels cider
2-3 eetlepels suiker
Bereiden:
Doe de ovenrekjes in de oven
Zodat de eend bovenaan kan staat en de aardappeltjes er vlak onder
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Leg de aardappel en de uien in een grote oven schaal
Strooi iedere laag met zout en peper
Giet de bouillon erover en maak de bovenkant glad.
Zet de schaal onder het rek waar de eend opkomt
Prik de eend in met een vork,
Stop de clementine met het kaneelstokje in de holte van de eend
Wrijf de 5 kruiden poeder over de eend
Strooi er zout en peper over.
Plaats de eend zo boven op het rek zodat de sappen van de eend in de aardappel/ui schaal valt.
TIP:
Is je schaal van de aardappels te klein...zet deze dan in een grotere ovenbakplaat.
Zo hoef je alleen de bakplaat schoon te maken
Rooster ca 1&1/2 a 2 uur
Of tot de eend gaar is en de aardappeltjes zacht en goudbruin
Intussen maaj je de cranberrie/appelsaus
Doe hier voor de cranberries, appels en de cider in een sauspan
Breng aan de kook
Zet de vlam lager en laat ca 10 minuten koken onder af en toe roeren
De cranberries knappen open en de saus word dikker
Voeg suiker toe indien nodig
Doe de saus in een kom en zet opzij.
Als de eend gaar is haal je hem uit de oven
Zet opzij voor 10 minuten (dek af met folie)
Doe een (1 a 1 & 1/2 cm)laagje water in een pan
Doe de helft van de boter erbij en breng aan de kook
Doe de kool erbij en roer toet de kool is geslonken
Voeg de gedroogde cranberries toe en laat nog 1 a 2 minuten koken
Of tot het water is verdwenen
Breng op smaak met peper en zout
Serveer de kool op een mooie schaal en leg de eend erop
Serveer verder met de aardappeltjes en cranberriesaus
Bron: bbc good food
0 reacties:
Een reactie posten