Kaas.....
Wie lust het nier?
Kaas is echt Hollands...
Hoewel er ook veel lekkere buitenlandse kazen zijn horen we bij de 4 grootste kaas producenten.
Nederland meer dan 650 miljoen kilo kaas per jaar produceert en daarmee de vier na grootste kaasproducent ter wereld is?
Niet gek voor zo’n klein landje, toch?
Voor 1 kilo kaas is 10 liter koeienmelk, 9½ liter geitenmelk of 6 liter schapenmelk nodig is?
De melk van koeien die uien hebben gegeten wordt afgekeurd om kaas van te maken?
‘Biest’, de eerste melk van de koe nadat ze heeft gekalfd, boordevol antistoffen zit, die, net als moedermelk, helpen bij de ontwikkeling van de immuniteit?
Kaas is een ongelofelijk veelzijdig product.
Er zijn harde en zachte, jonge en oude, sterk en licht geurende, koeien- of geitenmelk kazen en nog vele andere kaassoorten.
Daarnaast kan je genieten van al die soorten kazen op veel verschillende momenten op de dag.
Het vetgehalte van kaas meestal wordt aangeduid met een cijfer en een plusteken? Bijvoorbeeld 48+, 30+, 20+.
Dat betekent dat het percentage vet aangeduid wordt per 100 gram droge stof en niet per 100 gram kaas.
Kazen tot 20+ zijn mager,
Kazen van 20+ tot 40+ zijn light.
We eten kaas op brood en uit het vuistje
Maar een borrelplankje is ook niet mis
Om met vrienden gezellig met een borrel erbij te nuttigen
Hoe stel je een kaasplank samen?
Borrelen is niet zo moeilijk.
Maar om je vrienden op de vrijdagavond nou écht even goed te kunnen imponeren met alle hapjes op de borrelplank, dat is andere koek.
De Basis
De basis voor een goede kaasplank begint met leuke kaasspecialiteiten in de kleuren van de Franse of Nederlandse vlag (het is een kwestie van perspectief): rode gewassen korstkaas, witte korstkaas en blauwaderkaas.
Uitbreiden
Dit kun je vervolgens uitbreiden met geitenkaas, schapenkaas, half-harde of harde kaas.
De ideale hoeveelheid valt tussen 3 tot 5 verschillende soorten.
Een kaasplank voor meer personen kun je in de diverse kaasgroepen uitbreiden tot wel 8 tot 12 soorten.
Maak in 9 makkelijke stappen jouw kaasplan(k);
Kies kaassoorten in verschillende smaaksterkten, van mild tot geurig pikant met karakter.
Houd rekening met uw gasten. Liefhebbers en gevorderden verwachten vaker echte specialiteiten.
Kies bijvoorbeeld een kaas van het seizoen.
Kies de juiste hoeveelheid.
Reken voor de borrel op 175-200 gram kaas per persoon.
Haal de kazen een uur voor gebruik uit de koelkast, dan zijn de kazen bij gebruik op kamertemperatuur en komt de smaak het beste naar voren.
Gebruik voor elke kaas een eigen kaasmesje en houd rekening met de hardheid van de kaas.
Zoek uit welke korst je wel en niet kunt eten.
Bij twijfel: probeer eerst een stukje zonder.
Vul vervolgens de plank aan met andere hapjes,waardoor de smaken van je kaas nog meer tot hun recht komen.
Denk aan vijgenbrood of perencompote (zoete smaken zijn bij pittige kaasjes érg lekker), maar ook aan droge worst of noten.
Kies een wijn of speciaalbier die mooi combineert met de kaas.
Eet smakelijk!
Hoe is de scheldnaam Kaaskoppen ontstaan?
Toen Napoleon ons land veroverde had hij een groot leger.
Deze soldaten werden betaald vanuit Frankrijk.
Zij ontvingen ‘soldij’. In Nederland werd door het Franse leger belasting geheven om deze soldaten te betalen.
De glorietijd van Napoleon bleek niet eeuwig te zijn en toen de zaken slechter gingen werden de Franse soldaten in Nederland niet meer betaald.
Het oog van deze soldaten viel al snel op de boerderijen van het Nederlandse platteland.
De boeren konden goed leven van de rijkdommen van het land en vooral in de omgeving Gouda en Bodegraven lagen de schuren vol met goudgele kazen.
De Franse soldaten kregen hier ook lucht van en gingen regelmatig op rooftocht.
De boeren wilden zich verdedigen maar hadden daar de middelen niet voor.
Totdat de boeren ontdekten dat de kaasvaten meerdere doelen konden dienen.
Deze vaten, van oorsprong gedraaid uit wilgenhout, werden eerst alleen gebruikt voor het maken van de kaas.
De boeren kwamen echter op het idee dit kaasvat te gebruiken als helm.
De boeren stopten er stro in en een doek om het dragen van zo’n harde kaaskop wat te veraangenamen.
Daarnaast bevestigde men er een leren bandje aan voor onder de kin.
Soms werden de kaaskoppen nog extra beveiligd met behulp van ijzeren banden. Met een hooivork in de hand en een kaasvat als helm bleken de boeren een geduchte tegenstander en konden ze het plunderen op hun boerderijen een halt toeroepen.
Zo is de scheldnaam ‘kaaskoppen’ ontstaan.
De kaasvaten die de boeren op hun hoofd hadden en de vechtvorken zijn te zien in het Kaasmuseum in Bodegraven.
Dit zijn enige weetjes over kaas....
Als je meer wil weten of lekkere recepten of uitleg over kaas wil weten
Kijk dan eens op kaas.nl
0 reacties:
Een reactie posten