Wild......
Eend, konijn, ree,haas, everzwijn....
Het najaar is altijd hét moment bij uitstek om te genieten van een sappig stukje wild.
In het wildseizoen is er niet alleen een groot aanbod aan wild, ook de keuze aan champignons is enorm.
Eekhoorntjesbrood is mijn favoriet, krokant gebakken op z’n lekkerst!
Een stoofpotje is het lekkerst als het uren staat te sudderen, tot het vlees in draadjes uit elkaar valt.
Peperkoek en chocolade zijn mijn geheime smaakmakers.
De peperkoek maakt een stoofpot lekker kruidig en de chocolade zorgt voor een mooi blinkende saus.
Pompoen in de herfst kun je er niet naast kijken.
Gebruik hem hier eens niet in een soepje of risotto, maar serveer ‘m heerlijk krokant uit de oven!
Tips:
bij het bereiden van wild:
Mocht je het wild ingevroren hebben, laat het dan 24 tot 48 uur voor bereiding ontdooien in de koelkast.
Laat marinades achterwege: wild is al heerlijk van zichzelf.
Bak wild eerst enkele minuten om en om aan in een pan met boter, voor een mooi bruin kleurtje en een lekker korstje.
Grote stukken vlees moeten daarna nog garen.
Vraag je Poelier of de Keurslager naar de juiste tijden en temperaturen.
Gebruik een kernthermometer.
Je weet pas of je vlees gaar is, als je de kerntemperatuur hebt gemeten.
Wild smaakt nogal intens.
Daarom gaat het perfect samen met zoete of bittere bijgerechtjes. Wij zetten per stukje wild de topcombinaties op een rij.
Wild gevogelte....
Patrijs
Wild gevogelte (denk aan fazant en patrijs) serveer je met witloof, kool of spruitjes.
Delicate bosduif wordt blij van gestoofde kropsla, doperwtjes en schorseneren.
Wilde eend....
Aangezien wilde eend een erg specifieke smaak heeft, is hij al tevreden met een beetje garnituur. Gekaramelliseerde ui, wortel of witloof bijvoorbeeld.
Ook zoet (sinaasappel, honing ) combineert goed met eend.
Wild konijn en haas......
Zij zijn op hun best met gebakken appeltjes, peertjes in rode wijn, knolselder of veenbessen erbij.
Witloof en kool doen het ook goed......
Everzwijn......
Everzwijn is een tikje bitter.
Je combineert ‘m met rodekool, rode biet, rode bessen, veenbessen of paddenstoelen.
Hert houdt van smaakbommetjes zoals spruitjes, pastinaak en koolrabi.
Ook in de oven geroosterde wintergroenten en peertjes of appelen gevuld met veenbessen zijn er erg lekker bij.
En bij alle wildgerechten smaken aardappelkroketjes
Amandelkroketjes en aardappel/ knolselderie kroketjes
Kalender van het wildseizoen......
Haas: van 15 oktober t.e.m. 31 december
Fazant: van 15 oktober t.e.m. 31 januari
Wilde eend: van 23 augustus t.e.m. 31 januari
Houtduif: het gehele jaar
Wild konijn: het gehele jaar
Reegeit: van 1 januari t.e.m. 15 maart
Reebok: van 15 mei t.e.m. 15 september
Hert: van 1 augustus t.e.m. 15 maart
Wild zwijn: van 1 augustus t.e.m. 15 maart
Bron: Internet
0 reacties:
Een reactie posten