Dundee Cake
Dundee Cake is echt Schots (scottisch)
Oorspronkelijk veel met kerst gemaakt
Maar ook op andere tijden een heerlijke cake
Ingredienten
100 gr krenten
100 gr rozijnen 1/2 dl cognac
125 gr gepelde amandelen, waarvan 50 9 gehakt
250 gr gemengd gedroogd fruit: zoals vijgen, oranjesnippers, ontpitte dadels en bigarreaux, fijngesneden
275 gr bloem
mespunt zout
1 tl gemalen kaneel
225 gr + 2 el boter of margarine
225 gr lichte basterdsuiker
geraspte schil van 1 citroen
4 eieren
extra nodig: ronde (spring) vorm van 20 cm , bakpapier, (bruin pakpapier)
krenten en rozijnen met cognac aan de kook brengen en met deksel op pan laten afkoelen.
Daarna laten uitlekken (cognac opvangen).
Vorm met boter invetten, bodem en wand met dubbele laag bakpapier bekleden zo, dat papier 10 cm boven vorm uitsteekt.
Papier invetten.
Om vorm dubbele laag bruin pak papier of bakpapier wikkelen en vastbinden.
Oven voorverwarmen op 170°C
Beslag:
krenten, rozijnen, amandelen en gedroogd fruit mengen. Bloem, zout en kaneel zeven. 225 g boter met suiker en citroenschil piekig kloppen.
Eieren er één voor één doorkloppen.
Bloem er in delen door spatelen, daarna fruitnotenmengsel erdoor scheppen.
In vorm overdoen, gladstrijken en met bolle kant van lepel in midden een holte maken, zodat beslag gelijkmatig kan uitrijzen.
Amandelen in bovenkant van cake drukken.
Cake in midden van oven ± 2 uur bakken.
Als cake na ± 1½ uur bruin genoeg is, bovenkant afdekken met aluminiumfolie.
Cake in vorm laten afkoelen.
Op rooster storten, bovenkant regelmatig inprikken en cognac erover lepelen.
Cake in bakpapier wikkelen en in afgesloten blik of trommel smaken minstens 1 week laten intrekken.
Bereiding: ± 2½ uur
Wachten: minstens 1 week
0 reacties:
Een reactie posten