Panettone
Ik ben gek op de serviezen van Villeroy & Boch
Ooit heb ik een schitterende botervloot en soepkommen ervan gehad
Van de week zat ik me op de website te vergapen aan hun kerstservies
Zo fijn van porcelein en decoratie.....
Schitterend...maar helaas boven mn budget
Ik ontdekte dat ze ook heerlijke recepten hadden voor de feestdagen
En dat allemaal in de mooie schalen, kopjes e.d.
Dus ik heb er een paar meegenomen (de recepten dan)
Klik onder op de link om te kijken op hun website....
Ingredienten:
Voor het voordeeg
30 gram verse gist
2 eetlepels meel (type 550)
1 eetlepels suiker
4 eetlepels lauwwarme melk
Voor het hoofddeeg
500 gram bloem
180 ml melk
1 theelepel zout
60 gram suiker
80 gram zachte boter
2 eetlepels sinaasappelbloesemwater
2 eieren (M)
1 theelepel vanille-pasta (of 1 pakje vanillesuiker)
Voor de vulling
60 gram gekonfijte sinaasappel/citroenschil (gemengd)
100 gram rozijnen, druiven, sultanarozijnen (gemengd)
100 gram pruimen, abrikozen, cranberries (gemengd)
60 gram amandelen, walnoten (gemengd)
Voor de decoratie
1 ei (M)
1 snufje zout en suiker
30 gram geschaafde amandelen
Bereiden:
2 panettones van 700 gram
Doe alle ingrediënten voor het voordeeg in de kom van een keukenmachine, meng dit met een lepel en laat het 20 - 30 minuten afgedekt rusten totdat de gist geactiveerd is en er veel belletjes ontstaan.
Voeg de ingrediënten voor het hoofddeeg toe en kneed dit 8 minuten op de laagste stand tot een deeg.
Zorg ervoor dat er geen stukjes deeg op de rand van de kom achterblijven.
Zet de keukenmachine op de middelste stand en kneed het deeg 4-5 minuten tot het glad en glanzend is.
Het deeg moet nog een beetje plakkerig zijn.
Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats tot het volume ongeveer is verdubbeld.
Snijd de ingrediënten voor de vulling in kleine stukjes.
Halveer het deeg op een licht met meel bestoven oppervlak,
Verdeel de vulling over de twee stukken deeg en kneed dit erin.
Vorm nu twee ballen en plaats deze in de bakvormen.
Afgedekt nog een uur laten rijzen totdat het deeg is gestegen tot ¾ van de bakvorm.
De bakoven op 160° C (circulatielucht) voorverwarmen.
Klop het ei en meng het met zout en suiker.
Bestrijk de panettones 2-3 keer met het eimengsel en bestrooi ze met de geschaafde amandelen.
Bak 30-35 minuten in de oven (midden) tot ze goudbruin zijn.
Bron Villeroy en Boch
0 reacties:
Een reactie posten