Pruimen en Armagnac Baba`s
Rum Baba`s zijn al lekker,
Maar deze doet daar zeker niet voor onder
Echt een feestelijk dessertje
Niet moeilijk te maken
Ingredienten:
100 gram gedroogde pruimen (zonder pit en plakjes gesneden )
6 eetlepels armagnac of brandy
olie (om in te smeren)
100 gram bloem (plus extra )
1/2 theelepel droge gist
2 eetlepels magere melk
1 eetlepel bruine rietsuiker
1 ei (medium size)
2 eetlepels gesmolten vet
Voor decoratie:
Rozijnen of krenten
Voor de siroop:
!/2 cup bruine rietsuiker
zeste en sap van 1 sinaasappel
plus extra zeste voor decoratie
Bereiden:
Doe de pruimen met de armagnac of brandy in een kleine pan
Zet de pan op halfhoog vuur tot ze gaat pruttelen
Haal dan van het vuur
Vet 6 vormpjes in met olie
Bepoeder ze met bloem en zet opzij.
Doe de gist in een kom met de melk en een 1/2 theelepel rietsuiker
Zet opzij ca 10 minuten tot de gist gaat werken
Zeef de bloem boven een kom
Maak een kuiltje in het midden en doe hier het ei, het vet, de suiker en het gistmengsel
Mix het door elkaar tot een zacht deeg
Geen mixer gebruiken ....maar een mes om het deeg samen te kneden
Leg het op een bebloemd werkblad en kneed nog 10 minuten tot het deeg zacht en elastisch is.
Voeg de pruimen toe aan het deeg en kneed ze door het deeg
(hou de armagnac van de pruimen apart)
Maak 6 ballen van het deeg en stop ze in de vormpjes
Zet de vormpjes op een bakblik en dek af met plastic huishoudfolie
Zet op een warme plaats voor ca 2 uur of tot ze gerezen zijn
Verwarm de oven voor op 170 graden celsius
Haal het folie van de vormpjes af
Bak de baba`s voor 25 minuten tot ze goudbruin zijn en ze terugveren als je er op drukt
Maak ondertussen de siroop:
Doe de suiker, sinaasappel zeste en sap en 2 eetlepels water in een pan
Verwarm dit tot de suiker is opgelost laat dan nog 1 minuutje pruttelen
Haal van het vuur en voeg de armagnac van de pruimen toe
Haal de baba`s uit de oven en druppel de helft van de siroop erover
Laat 5 a 10 minuten afkoelen
Doe de over gebleven siroop op een schaal en haal de baba`s uit hun vormpje
Zet ze op de schaal
Garneer ze met de rozijnen en zeste van de sinaasappel
Bron: Healthy Food
0 reacties:
Een reactie posten