Feestelijke Kerst Broodpudding
Broodpudding vol met custard is wel een klassiek dessert in vele variaties
Het kan vol zitten met noten, fruit,likeur en word vaak met een caramel of rumsaus geserveerd
Als dessert na het kerstmaal, is broodpudding een zoet einde wat een warm kerstgevoel geeft
Het kan vol zitten met noten, fruit,likeur en word vaak met een caramel of rumsaus geserveerd
Als dessert na het kerstmaal, is broodpudding een zoet einde wat een warm kerstgevoel geeft
Brood:
Een van de vereiste van broodpudding is brood, oud hard brood
Meestal een dag a 2 oud.
Wat door de custard een zachte "gevulde" vla word
Goede opties voor brood voor de pudding is dik gesneden frans of italiaans brood
Zelfs rozijnenbrood of suikerbrood of galle of brioche werkt erg goed.
Meestal een dag a 2 oud.
Wat door de custard een zachte "gevulde" vla word
Goede opties voor brood voor de pudding is dik gesneden frans of italiaans brood
Zelfs rozijnenbrood of suikerbrood of galle of brioche werkt erg goed.
Custard:
De custard waar het brood in gedrenkt word, zal het brood veranderen in een zacht en smakelijk mengsel.
Voeg gedroogde of verse vruchten of likeur of noten toe om een andere textuur te krijgen,
En geeft een andere smaak
Voeg gedroogde of verse vruchten of likeur of noten toe om een andere textuur te krijgen,
En geeft een andere smaak
Saus:
Saus is niet echt nodig voor broodpudding
Maar het geeft net even iets extra`s aan de broodpudding
Let wel op dat je de smaken die je inde brrodpudding gebruikt herhaalt
Dat versterkt de smaken
b.v. heb je appels en kaneel in de brrodpudding gebruikt, gebruik dan calvados en kaneel voor de saus
De broodpuddingsaus is meestal dun en word dan makkelijk opgenomen door het warme brood
Met een toef slagroom word het helemaal een perfect kerst dessert
Maar het geeft net even iets extra`s aan de broodpudding
Let wel op dat je de smaken die je inde brrodpudding gebruikt herhaalt
Dat versterkt de smaken
b.v. heb je appels en kaneel in de brrodpudding gebruikt, gebruik dan calvados en kaneel voor de saus
De broodpuddingsaus is meestal dun en word dan makkelijk opgenomen door het warme brood
Met een toef slagroom word het helemaal een perfect kerst dessert
Klassieke Broodpudding
Ingredienten:
3 cups kristalsuiker
6 eieren (licht geklopt)
2 cups volle melk
4 theelepels vanille extract
3 cups frans of italiaans oud brood (in blokjes)
1 cup donkere bruine suiker
1/4 cup (65 gram ongezouten boter (zacht)
1 cup walnoten (gehakt)
125 gram gesmolten boter
1/4 cup whiskey
3 cups kristalsuiker
6 eieren (licht geklopt)
2 cups volle melk
4 theelepels vanille extract
3 cups frans of italiaans oud brood (in blokjes)
1 cup donkere bruine suiker
1/4 cup (65 gram ongezouten boter (zacht)
1 cup walnoten (gehakt)
125 gram gesmolten boter
1/4 cup whiskey
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Klop 2 cups suiker met 5 eieren, melk en 2 theelepels vanille extract met de mixer tot een geheel
Doe het brood in een grote schaal
Giet het eimengsel erover en laat ca 10 minuten intrekken
Gebruik je vingers om met de boter, bruine suiker en de walnoten een kruimelige "crumble" te maken.
Lepel het broodmengsel in de pudding vorm
Doe de "crumble" erover heen
Bak de pudding ca 40 a 50 minuten tot ze goed is doorgekookt
Haal uit de oven
Klop 2 cups suiker met 5 eieren, melk en 2 theelepels vanille extract met de mixer tot een geheel
Doe het brood in een grote schaal
Giet het eimengsel erover en laat ca 10 minuten intrekken
Gebruik je vingers om met de boter, bruine suiker en de walnoten een kruimelige "crumble" te maken.
Lepel het broodmengsel in de pudding vorm
Doe de "crumble" erover heen
Bak de pudding ca 40 a 50 minuten tot ze goed is doorgekookt
Haal uit de oven
Doe 1 cup suiker met gesmolten boter, ei en 2 theelepels vanille extract in een steelpan
Kook het onder roeren op medium vuur tot de suiker is opgelost
Mix de whiskey erin en laat nog 1 minuutje koken
Serveer de saus bij de warme broodpudding
Kook het onder roeren op medium vuur tot de suiker is opgelost
Mix de whiskey erin en laat nog 1 minuutje koken
Serveer de saus bij de warme broodpudding
Cranberry Broodpudding
(voor de slowcooker)
Ingredienten:
6 cups brioche brood (dag oud)
1/2 cup gedroogde cranberry`s (gehakt)
1/2 cup vers sinaasappelsap
2 theelepels sinaasappel rasp
2 theelepels vanille extract
4 eetlepels ongezouten boter
3 cups kookroom
4 eieren
1 cup kristalsuiker
1/2 cup gedroogde cranberry`s (gehakt)
1/2 cup vers sinaasappelsap
2 theelepels sinaasappel rasp
2 theelepels vanille extract
4 eetlepels ongezouten boter
3 cups kookroom
4 eieren
1 cup kristalsuiker
Bereiden:
Doe het brood, cranberry`s, sinaasappelsap en rasp in een kom
Hussel goed door en doe het mengsel in de slowcooker
Mix de vanille extract met de boter, suiker en de kookroom
Giet het over het broodmengsel
Doe het deksel op de slowcooker en zet op laag voor 6 uur
Of hoog voor 4 uur
Haal de broodpudding uit de slowcooker en serveer met een toef slagroom erop
Hussel goed door en doe het mengsel in de slowcooker
Mix de vanille extract met de boter, suiker en de kookroom
Giet het over het broodmengsel
Doe het deksel op de slowcooker en zet op laag voor 6 uur
Of hoog voor 4 uur
Haal de broodpudding uit de slowcooker en serveer met een toef slagroom erop
Bron:She Knows
0 reacties:
Een reactie posten