Scottisch Christmas Turkey
(Schotse Kerstkalkoen)
Zulke grote kalkoenen zijn wij niet gewend
Maar moet je voor een grote groep koken is dit toch een lekker vogeltje
Bestel hem wel bijtijds bij de poelier
Voor 12 personen
Ingredienten:
1 kalkoen (4 a 5 kilo)
75 gram boter
Bacon (plakjes)
1 theelepel sinaasappel zeste
Vulling:
25 gram boter
100 gram gerookt spek (fijn gehakt)
225 gram uien (gesnipperd)
2 selderijstengels (gesnipperd)
175 gram havermout (licht geroosterd)
50 gram broodkruimels
1 groot ei
25 gram niervet (of boter)
1 eetlepel platte peterselie (fijn gehakt)
1 eetlepel salieblaadjes (fijn gehakt)
zout & peper
Jus:
450 ml bouillon (getrokken van de kalkoennek,lever en hart)
2 eetlepels maizena
2 eetlepels sinaasappelsap
2 a 3 eetlepels whiskey
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Maak de vulling door de boter in een pan te verhitten
Voeg de bacon, ui en selderijstengels toe
Laat aanbraden voor ca 4 a 5 minuten op halfhoog vuur
Doe in een kom en laat afkoelen.
Voeg na afkoeling de andere ingredienten erbij en mix alles goed door
Maak de kalkoen aan de binnenkant schoon en droog met keukenrol
Vul de kalkoen met de stuffing
Zet het nekvel uiteinde vast met een prikker
(extra stuffing kun je in een beboterd cakeblik doen en 40 minuten in de oven bakken
Doe dit 40 minuten voordat de kalkoen gebraden is)
Weeg de kalkoen en reken 20 minuten per kilo + 90 minuten baktijd
Plaats de kalkoen in een braadslee
smeer hem in met de helft van de zachte boter
Kruid hem met peper en zout
Leg de bacon plakjes over de kalkoen
En zet de vogel in de oven
Bedruip de kalkoen van tijd tot tijd
Haal de bacon 30 minuten voor het eind van het braadproces van de kalkoen af
Mix de overige boter met de sinaasappelzeste en borstel met een kwastje over de kalkoen
Prik met een satepen in de poot van de kalkoen bij het gewricht
Komt er helder sap uit is de kalkoen goed gaar
Haal de kalkoen uit de oven en leg hem op een schaal
Dek hem af met aluminium folie
Zet opzij en laat rusten (minstens 20 minuten)
Doe de inhoud van de braadslee in een pannetje
Voeg de bouillon toe
Laat 5 minuten sudderen
Maak de maizena aan met het sinaasappelsap
Giet in de jus en laat 5 minuten sudderen
Voeg de whiskye toe
Kruid met peper en zout
Giet in een sauskom
Snij de vulling uit het bakblik in plakken en serveer dit met de jus bij de kalkoen
1 reacties:
mooie site
Een reactie posten