Patrijs met Spek
De patrijs behoort tot de fazantenfamilie.
Ze mogen in Nederland niet gejaagd worden.
De meeste patrijzen die in Nederland verkocht worden zijn afkomstig van speciale fokkerijen.
Het vlees is donkerrood van kleur en heeft een stevige wildsmaak.
Hoe jonger de vogel hoe zachter het vlees.
Patrijzen kunnen op dezelfde manier bereid worden als fazant.
Ingredienten:
2-3 patrijzen met hart en lever (2-3 personen)
4 lange repen mager ontbijtspek
250 gram gepelde noten
100 gram gewelde rozijnen
1 dl Madeira of port
1 gehakte ui
1 worteltje in blokjes
4 sneetjes oud brood
boter of margarine en olie
zout en peper
Wijnkeuze:
Rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne.
Bereiden:
Plet de gepelde noten met een deegrol of een vijzel.
Verwarm de boter in een pan en fruit hierin de ui met de wortelblokjes.
Snijd de afgewassen hartjes en de levertjes klein
Voeg deze samen met de noten, de rozijnen en het verkruimelde brood toe.
Meng alles goed.
Vul de patrijzen met dit mengsel
en bestrooi de buitenkant met peper en wat zout.
Omwikkel de patrijzen met het spek en zet ze in een ingevette ovenschaal
Verwarm de oven voor op 175°C en zet de schaal er in.
Laat hem gedurende 10 minuten staan en verlaag dan de temperatuur naar 120°C.
Hierin moeten de patrijzen minstens 30 minuten staan.
Bestrijk ze regelmatig met het braadvocht.
Neem de schaal uit de oven en voeg de madeira toe.
Controleer de gaarheid en plaats de schaal nog eventueel 5-10 minuten terug in de oven.
Serveer bij de patrijs gekookte aardappelen, rode kool, en appelcompôte.
0 reacties:
Een reactie posten