.
Kruidige Zalmpate
Ingredienten:
600 gram zalm
1 1/2 deciliter witte wijn
1 uitje, fijngehakt
2 laurierbladeren
1 bosje peterseliestengels
1 pakje gelatinepoeder
3 theelepels limoensap
3 eetlepels peterselie, fijngehakt
2 eetlepels zuring
2 eetlepels kervel
2 eetlepels bieslook, gesnipperd
Gerookte zalmplakjes om vorm te bekleden
Saus:
1 1/2 deciliter mayonaise
1 1/2 deciliter dikke yoghurt
rasp van 1 citroen
1 theelepel tomatenpuree
1 theelepel kappertjes
Bereiden:
Leg de zalm in een pan met de wijn, ui, laurier en de peterseliestengels, vul dit aan met water tot de vis net onder staat
en breng dit aan de kook.
Laat de vis op een laag vuur 10 minuten zachtjes trekken.
Haal hem uit de pan en kook het vocht in tot
ongeveer 3 deciliter.
Zeef de bouillon en laat hem afkoelen.
Los de gelatine op in 2 eetlepels van de bouillon, volg de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg het limoensap en het gelatinemengsel toe aan de rest van de bouillon en roer dit door.
Verwijder het vel en de graten van de vis.
Haal de zalm uit elkaar met 1 of 2 vorken.
Doe de zalmflinters in een kom en schep er 2/3 van de bouillon en de
kruiden door.
Strooi er nu pas peper en zout naar smaak toe.
Vet de binnenkant van de vorm dun in met olie
Bedek de binnenkant van de kom of terrine met gerookte zalmplakjes
(Laat wat zalm over de rand hangen)
Schep het mengsel in de ingevette kom of terrine.
Vouw de overhangende plakjes over de zalmpate
Plaats de vorm in de koelkast tot de pate is opgesteven.
Schep er dan de achtergehouden bouillon over en laat ook deze opstijven.
Roer alle ingredienten van de saus door elkaar.
Serveer de pate met toast of diverse rustieke broodsoorten.
5 uur geleden
0 reacties:
Een reactie posten