Engelse Wildpie
4 personen
Ingredienten
125 gram gerookte spekblokjes
500 gram hertenbiefstuk, in stukken
1 theelepel koek- en speculaaskruiden (potje a 20 g)
250 gram sjalotten, gepeld
100 ml medium dry sherry
200 ml wildfond (pot a 380 ml)
200 gram winterpeen, in blokjes
1 eetlepel verse tijm (bakje a 15 g)
2 blaadjes laurier (zakje)
5 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries), ontdooid
1 eierdooier, losgeklopt
Materialen
eenpersoonsovenschaaltjes, ingevet
Voorbereiden:
Bak de spekblokjes in een braadpan zachtjes uit.
Kruid het hertenvlees met de koekkruiden en zout en (versgemalen) peper naar smaak.
Schep het vlees door de spekjes en bak het al omscheppend rondom bruin.
Halveer de sjalotten.
Schenk de sherry en fond langs de rand van de pan bij het vlees en schep de sjalotten en de peen erdoor.
Leg de takjes tijm en de laurierblaadjes erbij en stoof het vlees in
2 uur heel zachtjes gaar, eventueel op een vlamverdeler of in de slowcooker.
Laat daarna het te veel aan vocht op hoog vuur inkoken,
het vlees mag in een klein laagje vocht liggen.
Laat de vleesschotel iets afkoelen en breng hem op smaak met zout en (versgemalen) peper.
Schep het vlees met de groenten en de rest van het vocht in de ovenschaaltjes.
Dek de schaaltjes af met een plakje deeg en druk deze aan de rand met een schulprand dicht.
Bestrijk de deegdeksels met eidooier en strooi er wat zout over.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 °C en bak de wildpies in 20 minuten goudbruin en gaar.
Tip
Snijd kerstfiguurtjes uit het laatste plakje bladerdeeg
Besmeer ze met eidooier en leg deze op de deegdeksels voordat de schaaltjes de oven in gaan.
Bron : AllerHande 13- 2008
0 reacties:
Een reactie posten