Driekoningenbrood
In vroegere eeuwen was driekoningen het grote huiselijke winterfeest en
zelfs Willem Barentsz en zijn mannen vierden het tijdens hun barre verblijf op Nova Zembla.
Op driekoningenavond (de avond voor driekoningen) werd het driekoningenbrood gegeten.
Degene,die de amandel in zijn brood trof, was koning en had het in huis voor het zeggen.
De gelukkige werd-door hem met stoel en al in de lucht te tillen-gehuldigd
en kreeg een kroon van goudkleurig karton op zijn hoofd.
Behalve het driekoningenbrood kwamen er ook tradioneel schalen met wafels en pannenkoeken op tafel.
In Limburg wordt dit nog altijd gevierd.
zelfs Willem Barentsz en zijn mannen vierden het tijdens hun barre verblijf op Nova Zembla.
Op driekoningenavond (de avond voor driekoningen) werd het driekoningenbrood gegeten.
Degene,die de amandel in zijn brood trof, was koning en had het in huis voor het zeggen.
De gelukkige werd-door hem met stoel en al in de lucht te tillen-gehuldigd
en kreeg een kroon van goudkleurig karton op zijn hoofd.
Behalve het driekoningenbrood kwamen er ook tradioneel schalen met wafels en pannenkoeken op tafel.
In Limburg wordt dit nog altijd gevierd.
Ingrediënten
500 gram bloem
1 theelepel zout
50 gram suiker
1 geraspte citroenschil
1 deciliter melk
40 gram gist
125 gram boter
2 eierdooiers
75 gram amandelspijs
1 gepelde amandel
wat extra bloem
wat extra boter
wat poedersuiker
Bereiding
Zeef de bloem met het zout boven een kom en meng er de suiker en de geraspte citroenschil door.
Verwarm de melk lauwwarm en los de gist op in de lauwe melk.
Smelt de boter in een pannetje en laat afkoelen.
Maak een kuiltje in de bloem en doe hier de gistoplossing, de gesmolten boter en de eierdooiers in.
Kneed alles met koele hand tot een mooi soepel deeg.
Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek, 1 uur rijzen op een warme plek.
Kneed dan de amandelspijs door het deeg, druk de amandel erin en maak van het deeg een bol.
Beboter een bakplaat, leg de deegbol erop en strooi er wat bloem over.
Laat de bol, afgedekt met een vochtige doek, nog eens 45 min. op een warm plekje rijzen.
Bak daarna het brood iets onder het midden in een voorverwarmde oven van 225 graden C. in 45 min. goudbruin en gaar.
Smelt intussen wat boter in een pannetje en laat afkoelen.
Laat het brood op een rooster uitdampen en bestrijk de bovenkant met de gesmolten afgekoelde boter.
Bestrooi het driekoningenbrood voor het opdienen met poedersuiker in de
vorm van een ster, of bestrooi het brood helemaal met poedersuiker
en leg er een uitgeknipte goudkleurige ster op.
Bron: mijnreceptenboek.nl
0 reacties:
Een reactie posten