Witte Cake met Mincemeatvulling en Glazuur
Een taart waar je al vroeg mee moet beginnen....
Nee niet de taart maar de mincemeat
Die maak ik eind September en zet de weckpot weg op een donkere koele plaats
De smaken kunnen dan mooi inwerken
En gelijk een leuk kadootje om weg te geven
(als je een grote hoeveelheid maakt)
Ik maak ook kleine mincemeatpie`s
Leuk werk en het ruikt heerlijk als ik ermee bezig ben
Deze taart leek me ook heerlijk en misstaat ook niet bij een grand dessert
Ingredienten:
2 ronde bakvormen (doorsnee 20 a 22 cm)
Voor de Brandysiroop:
1 cup suiker
1 cup water
1 eetlepel brandy
1 cup water
1 eetlepel brandy
Voor de Cake:
3 cups cakemeel + voor de cakeblikken
2 theelepels bakpoeder
1 + 1/4 theelepel zout
250 gram boter (kamertemperatuur + voor de cakeblikken in te vetten)
1 + 3/4 cup suiker
1 vanillestokje (het merg)
1 cup volle melk
8 grote eiwitten
2 theelepels bakpoeder
1 + 1/4 theelepel zout
250 gram boter (kamertemperatuur + voor de cakeblikken in te vetten)
1 + 3/4 cup suiker
1 vanillestokje (het merg)
1 cup volle melk
8 grote eiwitten
Maak de mincemeat ruim van tevoren
Om af te werken:
3 1/2 cups slagroom
Geglaceerd fruit om te decoreren (abrikoosjes,clementines, vijgen)
Geglaceerd fruit om te decoreren (abrikoosjes,clementines, vijgen)
Bereiden:
Cake:
Verwarm de oven voor op 180 graden celsius
Beboter een rond bakblik
Bekleed het blik met bakpapier
Beboter dit nog eens en bepoeder het blik met cakemeel
Schud het overtollige meel eruit
Bekleed het blik met bakpapier
Beboter dit nog eens en bepoeder het blik met cakemeel
Schud het overtollige meel eruit
Mix de cakemeel, bakpoeder en zout in een kom
In andere kom de boter met 1 cup suiker opkloppen tot een zacht en luchtig geheel
Voeg het vanille merg toe
Zet de mixer op lage snelheid voeg het meelmengsel afgewisseld met de melk in bij het botermengsel
(begin en eindig met de droge ingredienten)
Als het nodig is de randen even schoonschrapen met een spatel
Klop de eiwitten op tot er zachte pieken zijn
Voeg langzaam de 3/4 cup suiker toe
Klop tot er stijve pieken zijn gevormd en het mengsel glanst
Voeg 1/3 van de eiwitten bij het cakemengsel en schep het door het beslag
Doe dit nog 2 keer tot de eiwitten op zijn en opgenomen in het cakemengsel
Verdeel het beslag over de cakevormen
Bak ze in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn (35 a 40 minuten)
Test even met een sateprikker
Haal de cake uit de oven en laat 15 minuten afkoelen
Ga met een mes langs de rand tot de cake loslaat
Laat op een rek volkomen afkoelen
In andere kom de boter met 1 cup suiker opkloppen tot een zacht en luchtig geheel
Voeg het vanille merg toe
Zet de mixer op lage snelheid voeg het meelmengsel afgewisseld met de melk in bij het botermengsel
(begin en eindig met de droge ingredienten)
Als het nodig is de randen even schoonschrapen met een spatel
Klop de eiwitten op tot er zachte pieken zijn
Voeg langzaam de 3/4 cup suiker toe
Klop tot er stijve pieken zijn gevormd en het mengsel glanst
Voeg 1/3 van de eiwitten bij het cakemengsel en schep het door het beslag
Doe dit nog 2 keer tot de eiwitten op zijn en opgenomen in het cakemengsel
Verdeel het beslag over de cakevormen
Bak ze in de voorverwarmde oven tot ze gaar zijn (35 a 40 minuten)
Test even met een sateprikker
Haal de cake uit de oven en laat 15 minuten afkoelen
Ga met een mes langs de rand tot de cake loslaat
Laat op een rek volkomen afkoelen
Maak de Brandysiroop:
Breng de suiker met het water aan de kook
Roer tot de suiker is opgelost
Haal van het vuur en doe de brandy erbij
Laat afkoelen
(de siroop kan tot een week in de koelkast bewaard worden)
Roer tot de suiker is opgelost
Haal van het vuur en doe de brandy erbij
Laat afkoelen
(de siroop kan tot een week in de koelkast bewaard worden)
Mincemeat:
Als het goed is heb je de mincemeat al van tevoren gemaakt
En zijn de smaken goed ingetrokken
Maak de cake:
Klop 1 + 1/2 cup slagroom tot zachte pieken
Snijd de cakes horizontaal door
Leg 1 helft met de doorgeneden kant naar boven op bakpapier
Neem een kwastje en borstel wat van de brandysiroop op de cake
Smeer er 1 cup mincemeat over en 1 cup geslagen room
Leg er de andere cakehelft op
Borstel met de brandysiroop en met mincemeat en slagroom
Doe dit nog eens
Eindig met een laag cake met de doorgesneden kant naar onder
Zet in de koeling voor minstens 2 uur (of een nacht)
Voor het serveren:
Klop de overige slagroom en smeer de cake hiemee in
Decoreer met geglaceerd fruit en serveer gelijk
Bron: Martha Stewart
0 reacties:
Een reactie posten