.
Roasted Turkey met appel/pecan vulling
Stuffing
De eerste wilde kalkoenen die gegeten werden, waren een beetje schraal.
Om het hoofdgerecht wat gewicht te geven werd de vogel daarom gevuld. Nu is de stuffing van de kalkoen bijna belangrijker dan de kalkoen zelf en vormt de vulling een belangrijk gespreksonderwerp aan tafel.
Recepten worden van generatie op generatie doorgegeven.
Pecannoten
De pecannoten die in deze vulling gebruikt worden, komen ook oorspronkelijk uit Amerika.
De naam pecan is de naam die de Algonquian-indianen aan de boom gaven.
De noten vormden een belangrijke voedselbron voor de indianen.
De noot lijkt een beetje op een walnoot, maar heeft een zachtere smaak. De gladde glimmende doppen van de pecannoten zijn gemakkelijk te kraken.
Ingrediƫnten:
1 babykalkoen van 3 kilo
6 sneetjes oud witbrood
150 gram pecannoten
75 gram boter
1 grote ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, fijngesneden
1 grote goudrenet, in kleine blokjes
1 takje verse salie, in dunne reepjes
250 milliliter appelsap
zout, versgemalen zwarte peper
200 milliliter gevogeltefond
75 gram waterkers
Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen.
Verkruimel de sneetjes brood met korst in de keukenmachine.
Voeg de noten toe en maal ze ook fijn.
Verhit 25 gram boter in een koekenpan en fruit de ui en bleekselderij heel zachtjes glazig.
Schep de appelblokjes erdoor en bak ze 1-2 minuten mee.
Schep dan het broodmengsel en de salie erdoor en roer er 100 milliliter appelsap door.
Breng de vulling pittig op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 175° C.
Bestrooi de buikholte van de kalkoen met zout en peper en schep de vulling erin.
Trek het vel over de opening en steek dit vast met cocktailprikkers. Bestrooi de buitenkant van de kalkoen met zout en peper en wrijf hem rondom in met boter.
Leg de kalkoen op een rooster in een braadslede en schenk de rest van het appelsap op de bodem.
Schuif deze in het midden van de oven.
Rooster de kalkoen in 1½ – 2 uur mooi goudbruin en gaar, schep er elk halfuur braadvocht uit de braadslede over.
Dek de kalkoen als deze te bruin wordt, eventueel af met aluminiumfolie.
Leg de kalkoen op een warme schaal en houd hem warm in de uitgeschakelde oven.
Schenk het braadvocht in een pan en voeg de fond toe.
Kook het geheel op hoog vuur in tot een lichtgebonden jus.
Verwijder de grove takjes uit de waterkers en verdeel de waterkers rond de kalkoen.
Zet de cornbread muffins (zie recept) rond de kalkoen.
Serveer met de jus, cranberrycompote en de geroosterde zoete aardappelen.
TIP: Ik haal het vel van de kalkoen los en prop boter en knoflookteentjes onder het vel
Je begint bij de buikholte en voorzichtig het vel loshalen tot rondom de poten
Bron:Season`s
13 uur geleden
0 reacties:
Een reactie posten